lördag 6 december 2014

Plyometrisk träning

Plyometrisk träning brukar jag ha 1 gång/vecka i mitt träningsschema. Detta träningspass är verkligen ett pass med hat-kärlek. Så fruktansvärt tungt men så effektivt och tar inte länge att utföra. 

Plyometrisk styrketräning innebär att du kör olika övningar med explosivitet. Övningar som t.ex hopp eller övningar med en kort och snabb excentrisk fas (muskeln sträcks ut) som direkt följs upp av en koncentrisk fas (muskeln dras ihop). Plyopass tränar musklerna att reagera snabbare och mer explosivt, ökar konditionen samtidigt som det ger en bra fettförbränning men bibehåller musklerna. Plyoträning kan göras hemma, utomhus, på gymmet eller varsomhelst! Man behöver inga redskap för att utföra detta pass. Viktigt är att göra övningarna kontrollerat, och att man tar sats från häl-tå när man hoppar. 

Ett pass som utöver det tidigare nämnt, ger: 
mjölksyra- i benen check
spykänsla- ät inte direkt innan du ska träna
svärord - förekommer ofta i de sista repsen
svettigt? - är gräset grönt? (den som inte blir svettig av detta pass har antingen använt Absolut torr på hela kroppen eller så ger denna inte 100%)
Jobbigt? - beror på om du är man eller mus? (dvs kör igenom övningarna fastän det bränner så in i h*...)
Värt det? - absolut! Så himla skönt efteråt!!!

Välj 4-6 övningar, som du kör t.ex 20 repetitioner av var och en (eller gå efter klockan, kör 20-45 sek per övning). Gör övningarna direkt efter varandra. Efter du kört igenom ett varv vilar du nån minut, och sedan börjar du om igen. Kör igenom 3-5 varv.

Exempel på plyo-övningar: Ufallshopp, smala/breda knäböjshopp, burpees, grodhopp, spring med höga knän, x-hopp, squats på ställe, spänsthopp, jämnfota-hopp framåt, hopp med höga knän.. jaa det finns en helmassa olika.

Denna video visar exempel på flera olika övningar ni kan köra!Kör hårt, you can do it!! :)

Inga kommentarer: