måndag 19 januari 2015

Bakgrund, tävlingssatsning och tankar

För er nya läsare kommer här lite kort info om mig och på samma gång bakar jag in några svar på kommentarer som jag fått de senaste dagarna! :) 

Jag är då Sabina, 24 år och bor tillsammans med min pojkvän Viktor. Vi har nyss köpt en parhuslägenhet i Larsmo som vi flyttade in i för 5 dagar sedan. Jag är utbildad Socionom YH och jobbar som nattvakt på ett skolhem. 
Jag har föräldrar som är skilda sedan jag var 10 år gammal, och 2 storasystrar med familj som jag står väldigt nära, så vi umgås var och varannan dag. Dessutom bor vi rätt nära mammas och mina systrars nu, vilket är superkul!  

Jag älskar allt som har med mat och träning att göra och är en riktig gottegris och matvrak innerst inne, dock har den sidan av mig fått sättas upp på hyllan nu inför tävlingssatsningen.
Jag älskar att baka (är dock asdålig på att få deger att jäsa), koka nya rätter och testa nya smaker.
Jag älskar också nästan allt som får pulsen att höjas genom aktivitet. Ända från barn har sport och idrott varit en självklarhet i min vardag eftersom både mamma och pappa höll på med olika aktiviteter, mamma-löpning, pappa-gym, fotboll och ishockey. Jag har varit med i olika jumppagrupper, testat friidrott och fotboll (dock bara under riktigt kort tid), dansat i gruppen Energy Dancers i 4 år och under studietiden i Vasa deltog jag i olika ledda pass på gym samt tränade inför halvmarathon, som jag sprang sommaren 2012. 
Efter jag hade klarat mitt mål med att delta i halvmaran så tyckte jag att springa började sutta lite balle, så jag började hänga vid gymmet allt mer. Snabbt därpå i gymmet träffade jag Viktor som lyfte skrot, och amors kärlekspilar sköt oss i rumpan och vi blev snabbt ett par. Han började visa lite styrketräningsövningar och jag föll snabbt för den sortens träning. Så jag började styrketräna tillsammans med honom 6 gånger i veckan. Jag började läsa om styrketräning på nätet och i böcker och började skriva upp eget träningsschema åt mig. Efter några månader började Emilia vistas alltmer på gymmet och vi började träna tillsammans. 6 pass i veckan, vecka ut och vecka in höll vi på tills vi började fundera vad vi tränar för, vi behövde ett mål. Att tävla i Bikini fitness låg redan då som en dröm i mitt huvud. En dag såg jag att systrarna Back skulle ha ett bikinifitness "event", så jag deltog i det för att få veta mer om vad det egentligen är. Efter det visste jag att Det skulle jag satsa på! Jag och Emilia ansökte sedan till Team Trifinity för att satsa på Bikini Fitness. Vi slapp med i teamet och började slaviskt följa Sara och Camillas kost- och träningsschema från början av juni 2014. Och här är jag idag, 13 veckor från scenen och älskar denna utmaning! 

En tävlingssatsning är inte någon liten grej, det gäller att verkligen vara motiverad, ha disciplin och vilja samt tålamod! Att vara redo att stiga upp med dunder träningsvärk för att köra ett nytt supertungt pass, fastän du är hungrig och har huvudvärk, att vara redo att äta kallt ris från en påse när andra mumsar på en varm cheeseburgare.

Jag får nytt kost- och träningsprogram var 4:de vecka, varefter jag följer schemat till punkt och pricka. Väger upp varje smula som kommer i min mun och kör endast den träning som står på schemat. Man kan inte hoppa över en träning för att man är trött eller inte har lust. Inte heller att byta ut maten, äta mindre eller mer en det som står på listan. Man måste lita på coachen och köra efter schemat oavsett om motivationen sviktar eller snåltanden skriker.
Dock måste jag säga att jag över alla förväntningar har överträffat mig själv, det har gått bättre för mig än jag kunnat tro. Jag har inte fuskat något under dessa månader och motivationen finns verkligen kvar. Men eftersom man har ett mål så har det gått bra att följa schemat, eftersom vi skickar uppdatering med formbilder, vikt och hur veckan har gått varje vecka till vår coach, och man vill göra sitt bästa så att jag själv och hon kan vara stolt över ens resultat. 
Det har också gått väldigt bra eftersom jag får så bra stöd av min familj och mina vänner. De (flesta, typ min mommo frågar ännu om jag inte kan ta en bulle till kaffet) förstår varför man gör detta, de ger positiva kommentarer, pushar en och stöttar en genom att fråga hur det går, förstår varför jag äter min kyckling till fredagsmys istället för en makuunigodispåse, och tar en cola zero istället för ett gäng ölburkar. Min pojkvän vill jag speciellt lyfta fram, han hejjar på mig till 100%, har tålamod med mina tiotals matlådor, min tid som jag lägger på gymmet, och säger underbara ord när hjärnspöken ibland kommer fram och försöker trycka ner mig. Och är så tacksam för att jag har Emilia vid min sida som går igenom samma sak, utan henne vet jag inte hur denna satsning skulle funka!
Viktor, min familj och många av mina vänner ska komma och se på tävlingarna (som är den 19:de april i Helsingfors, går att köpa biljetter dit redan nu!) vilket också visar hur de stöttar en. De kritiserar inte och dömer inte.

Alla väljer själva hur de vill leva sitt liv, jag dömer inte de som tar ett glas vin med en pizza och en chokladplatta framför fredagsfilmen och räknar då med att andra inte dömer mitt val. (måste säga att jag älskar att se folk äta och njuta av det goda i livet, genom dem känner jag den goda smaken i min mun! och tro mig, efter tävlingen kommer mer än en pizza och choko åka ner i denna kropp! hallelujah moment). Ja, tillbaka till Bikini Fitness. Jo, så jag är med i Team Trifinity där vi är ett gäng 16 st härliga tjejer runtom från Finland och även Sverige, som stöttar varandra och hejjar på varandra för att alla ska nå vårt mål. Är så glad för att jag har detta team att få bolla tankar och funderingar med! Så, är väldigt lycklig för att jag har så underbara människor runtom mig, som tror på mig!

Kosten, som sagt får vi schema som gäller 4 veckor åt gången. Samma mat varje dag i fyra veckor, och därefter justerar vi kosten beroende på hur kroppen reagerat. Maten består av råvaror som vi tillreder från början, såsom potatis, ris, batat, havregryn, ägg, grönsaker, kyckling, fisk, kalkon, nötkött, kvarg, keso, proteinpulver, riskakor, jordnötssmör, frukter och bär, nötter och olivolja o. dylikt. Och jag äter 6 gånger per dag av dessa varor.

Under de första månaderna som Trifinity athlet så började vi med Off-season, vilket betyder en period där man äter mer en vad man behöver och tränar tungt för att bygga muskler. Cirka 3 månader innan en tävling börjar man med Deff, vilket betyder att vi börjar dra ner på kcal-intaget och ökar träningspassen för att få bort det överflödiga fettet så att musklerna blir mer definierade. Alla fungerar olika så vi har individuella kost- och träningsscheman för att sedan alla ska vara i ungefär samma fettprocent under tävlingen. Alla är också olika byggda, en del har för mycket muskler på överkroppen och en del behöver bygga mer, en del behöver gå upp i vikt och andra ner, en del ska träna upp muskelvolym och andra träna uthålligheten och styrkan. 
För mig i nuläget (har fått nytt schema idag som påbörjas nu på måndag), så har jag 5 styrkepass och 3 morgoncardio i veckan. Dock kan jag inte säga vad jag ligger på för kcal-intag eftersom jag inte vet det, men åtminstone håller vi nu på att dra ner på intaget då jag nu är 13 veckor från tävling, för att kroppen ska släppa på fettet och behålla muskelmassan. Förra veckan låg jag på en -5kg vikt från min Offseason vikt för cirka 13 veckor sedan. Imorgon får vi se vad vågen visar igen! Spännande!

Kanske aningen råddig text, men finns det fler frågor är det bara att ställa dem i kommentarsfältet! Tackar för mig, applåder till de som orkade läsa igenom allt! ;)

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kan du sätt in lite formbilder från förr,och då du börja träna myki och idag... Så man ser vilka enorma framsteg du gjort ;)

Sabina sa...

Jadå det ska väl gå för sig! :))

Anonym sa...

Hej Sabina!
Va roligt att läsa om hur lillfisen och du träffades, jag tror aldrig jag har frågat det, bara antagit att det var på gymmet! Och vilket "go" du har inför tävlingen, jag fattar inte hur du orkar! Men jag håller tummarna för dej, jag tror och hoppas att det kommer att gå riktigt bra! Keep up the good work girl! Kram Lena

Sabina sa...

hihi tack Lena! Va roligt att höra! Jodå jag orkar nog, men det är klart man ser sen framemot att få börja äta mer och lite godis sen mellan varven, efter tävlingen är förbi ;) Men nu just är fokus så hårt på tävlingen så det går bra med dieten! :)

Kramar! :)