måndag 26 oktober 2015

Tankar om kost och träning efter tävling

Jag lever och mår som en prinsessa kan man väl lätt konstatera! :) Alltså jag njuter.. på riktigt, så himla mycket! Ända från själen ut till fingertopparna! 

Fick några frågor som jag ska försöka besvara i mina meningar nedan. Det kommer handla lite om hur jag förhåller mig till maten, träningen och tankar nu efter tävlingen. Och huruvida jag kommer forstätta med Team Trifinity. 

Först kan jag ta upp om kosten. Jag har ett kost- och träningsschema som Sara gjort upp, men som jag sagt tidigare så har jag lagt bort mat och personvågen. Vilket betyder att jag inte går efter något kostschema, jag väger inte upp maten och jag räknar INTE kcal intag! De sista veckorna under dieten kände jag att min motivation för att göra matlådor och gå efter ett strikt schema försvagades lite hela tiden (betyder inte att jag inte följde det, nej, följde det till punkt och pricka ända till tävlingsdagen vare sig jag ville eller inte). 
Kände att jag började ha nog av samma mat varje dag, att vara tvungen att handla samma råvaror, göra cirka 16 matlådor var tredje dag.. och tacka nej till så mycket. Nu snackar vi inte att bara tacka nej till gräddtårtan utan att vara tvungen att tacka nej till mammas hemlagade mat, som ÄR nyttig OCH GOD.. att inte få äta mat på jobbet där vi har olika sallader varje dag till lunchen, såsom pastasallad, ceasarsallad, nötsallad, räksallad osv.. att inte få smaka på sånt som är gott OCH hälsosam mat - DET började suga musten ur mig. 

SÅ, nu äter jag vad jag vill, när jag vill och hur mycket jag vill! Känner min kropp såpass bra vid dethär laget att jag känner vad och när jag behöver något (okej förutom flera hundra gram choklad en lördagskväll vet jag inte om min kropp behöver, MEN det BEHÖVER min mentala hälsa! :D ). 

Jag vill återfå energin, krafterna och styrkan! Att inte behöva planera ut dagens händelser och uppskatta om mina krafter kommer att räcka för alla sysslor. Utan att bara få köra på, göra spontana saker, inte planera varje minut in i minsta detalj såsom det varit under 1,5 år. Att inte bli uppställd för att jag inte har nån matlåda med och man är borta någonstans, att inte bli i panik att kanske hamna jobba övertid och inte ha med sig sin sista matlåda, att inte kunna dela glädjen att äta något gott tillsammans med andra. Ja, det är en hel del man måste ställa om för att få en strikt kostschema att fungera, och det är möjligt, men dock tror jag ändå det är nyttigt att få släppa på tankarna periodvis. 
Att följa kostschemat i 1,5år har varit superbra, jag har fått i mig det jag behöver för att nå mitt mål, i rätt tid! Så följer man ett schema och har ett tydligt mål - så fungerar det! 

Nu ska jag bara säga min egen åsikt och tankar om tankesättet vid att följa kostschema. Jag är ju en som fullkomligt älskar mat, all mat och mycket mat, så för mig har det inte varit svårt att komma ur diet-tänkandet om att hur mycket man gått ner, hur mycket kcal något innehåller, hur mycke man har förbränt osv.. Nej själv har jag kunnat släppa allt sånt väldigt lätt. Jag försöker se till så att jag får i mig tillräcklig me protein under dagen för att mina muskler ska bibehållas, men sen låter jag det nog falla lite på smaken. Jag äter ju självklart ren husmanskost och hemlagad mat.. så bara för att jag inte går efter schema så hämtar jag inte en kebab med franska till lunch. Nej, jag kan njuta så fullkomligt mycket av att bara få makaronilåda, flygande jakob, lasagne, kycklingsallad, kycklingwook med jasminris osv.. så jag får i mig bra mat och det vill jag också, eftersom min kropp mår bra av det och jag vill kunna utnyttja den energi jag får av maten till bra styrkepass.. och några bra styrkepass får man knappast av friterade pommes. 

Jag älskar tävlingsformen jag hade, men jag älskar min kropp mer när den har lite mer kurvor och mer fett.. lite mer att ta i helt enkelt. Att inte känna sig så ynklig och liten, jag vill känna mig stark och energisk och det gör jag med en högre fettprocent! Därför tror jag att jag inte hade så svårt för att "släppa" tävlingsformen" och tankarna, jag ville helt enkelt gärna gå upp några kilon. 
Sen TROR jag att det är många som har svårt för att släppa sin form som de jobbat så hårt och länge för. Bakom tävlingsformen ligger så många timmar av slit på gymmet, disciplin med kostschemat, hunger.. etc, därför är det säkert många som gärna vill behålla sin snygga tävlingsform längre än bara för tävlingen och får därför svårt för att kunna börja ta in mera mat. 
Men tävlingsformen är en form du har under tävlingen och därefter ska kroppen återfå mera fett och energi för att inte ta skada. 
Och när man gått efter ett strikt schema länge så börjar man veta vad allt innehåller och hur länge det tar att förbränna allt.. DÄR tror jag också det är en svår punkt för de som inte vill släppa sin form, fastän de kanske äter vanlig mat så kanske de ser ner på tallriken och räknar vad det innehåller. Och då menar jag detta från en synvinkel där det är ett ohälsosamt tänkande, där du kanske tar mindre än du vill eftersom du är rädd för att det blir för mycket kcal, eller att du ätit och sen insåg att det innehöll för mycket och räknar sedan ut hur mycket mindre du tänker äta resten av dagen bara pga det. Ja, det är lite svårt att förklara i text men ni kanske förstår. Det är ju okej att se över sin portion att den är typ tillräcklig för att ge dig energi i några timmar.. men inte okej när tankarna tar över kosten och du inte kan njuta av vanlig mat t ex utan att få ångest. 

Sen när det gäller träningen kör jag på för fullt, älskar alla krafter som är tillbaka! Att vakna och känna sig utvilad, pigg och energisk. Så nu kör jag cirka 5 styrkepass i veckan där jag försöker bygga upp min styrka igen. Så kör med lite lägre repetitionsantal (nått mellan 6-15reps) och tyngre vikter. Har också återfått träningsmotivationen och det känns så kul att träna igen (hade en liten motivationssvacka där nån vecka före tävlingen och några dagar efter). But now it´s back!! :D Har ett träningsschema men har faktiskt tränat helt egna pass hela förra veckan eftersom jag kände att jag fick så mycket mer motivation för att få göra vad jag vill = leder till att jag tränar tyngre och längre pass! :) 

Sen på tal om Trifinity, så har jag betalat ett medlemskontrakt med dem, som ännu är i kraft 2 månader. Därefter tror jag faktiskt att jag hamnar ta en paus åtminstone eftersom det kostar en hel del, eftersom jag ändå inte ska tävla nästa år så känns det lite för dyrt för att sätta pengar på både kost och träningsschema samt tränings- posterings- träffar med coachen och inte "behöva" ta ut de träffarna" och inte heller följa kostschemat. Dessutom har man lärt sig väldigt mycket om träningen så ser även lite framemot att få sätta upp mina egna pass och jobba på de svagheter jag själv vet att jag har. Så åtminstone blir det en paus med Trifinity efter detta kontrakt är slut, och sen ser vi hur framtiden ser ut. :) 

Bild från i lördags, brunch med tjejerna! :) 
Lördags-kvällsmys med Viktor.. ååh som jag längtat efter detta! :) 
Vikten och formen spelar ingen roll, huvudsaken är att man själv älskar sin kropp! BE PROUD! <3 p="">

1 kommentar:

Anonym sa...

Jättebra inlägg! :)
/Josefin